אנו שמחים על העניין שאתם מגלים בתוכנית “מכורים אנונימיים” ומציעים שתקדישו כמה דקות לקרוא אודותינו ולהכיר אותנו. להזמנת מצגת אתם מוזמנים ליצור אתנו קשר:

עובדים סוציאלים, קרימינולוגים, אנשי כוחות הבטחון – שוטרים, מפקדים בצבא, שופטים ועורכי דין, אנשי הסגל הרפואי – רופאים, אחיות, פראמדיקים; כולכם פוגשים במהלך עבודתכם באנשים שהסמים הפכו לגביהם לבעיה. התמכרות עשויה להתבטא באופנים שונים, אולם השפעתה על חיי המכור הינה תמיד הרסנית וכואבת.

אנו רוצים להציג בפניכם מידע על תוכנית אנ-איי, תוכנית של תמיכה הדדית בין מכורים. ההשתתפות בפגישות אנ-איי היא בחינם ופתוחה לכל מי שחושב שיש לו בעיית התמכרות לסמים.  פגישות אנ-איי אינן חלופה לטיפול מקצועי הניתן ע”י אנשי מקצוע, אלא חיזוק נוסף שהוכיח את עצמו לאורך שנים בחייהם של מכורים רבים ברחבי העולם.

על מכורים אנונימיים

מכורים אנונימיים, היא קהילה בינלאומית של מכורים מחלימים העוזרים אחד לשני בתהליך ההחלמה. אנ-איי נוסדה בשנות החמישים על פי המודל של “אלכוהוליסטים אנונימיים”. בשנות השבעים גדל הארגון מאד, התפשט מארה”ב לאוסטרליה ולאירופה ובהמשך לדרום אמריקה, למזרח הרחוק ולמזרח הקרוב.  כיום מתקיימות כ- 65,000  פגישות אנ-איי מדי שבוע בכ- 129 מדינות ברחבי העולם.

בשנת 1984 הוקמה קבוצת מכורים אנונימיים הראשונה, בתל אביב. מפגישה שבועית אחת זה התפתח לפגישות רבות בתל אביב ובכל הארץ. במקביל תורגמו בהתנדבות ובמאמץ משותף של חברי הקהילה, ספרים של אנ-איי לעברית. כיום, קהילת אנ-איי בישראל מבוססת ויציבה. ברשימת הפגישות שלנו יש כ-250 פגישות שבועיות המתקיימות ביותר מ-30 ישובים בכל רחבי הארץ. פגישות אנ-איי מתקיימות גם בבתי-הסוהר ובמוסדות גמילה שונים ברחבי הארץ, עבור מכורים שאינם חפשיים להגיע לפגישות רגילות.

אנ-איי הוא ארגון שלא למטרות רווח. מטרתנו העיקרית היא לעזור אחד לשני להישאר נקיים מסמים. הדלתות שלנו פתוחות לכל מכור לסמים שרוצה להחלים ללא קשר לגיל, גזע, זהות מינית, אני מאמין כלשהו, אמונה דתית או העדר אמונה.

לב התכנית היא דרך חיים המבוססת על עזרת מכור למכור ועקרונות הידועים כשניים-עשר הצעדים.

על התוכנית

הספרון הראשון שנכתב ע”י חברי אנ-איי, מתאר את מכורים אנונימיים במילים הבאות:

“אנ-איי היא חברותא או חברה שלא למטרת רווח, של גברים ונשים עבורם הסמים הפכו לבעיה עיקרית. אנו… נפגשים באופן קבוע כדי לעזור אחד לשני להישאר נקיים. איננו מעוניינים לדעת במה או בכמה השתמשת… אלא אך ורק מה אתה רוצה לעשות בנוגע לבעייתך ואיך אנו יכולים לעזור. ”

החברות באנ-איי פתוחה לכל המכורים לסמים, ללא כל קשר לסוג הסמים או לשילוב הסמים שנצרכו (אקסטזי, ספיד, אלכוהול, תרופות מרשם, נייס גאי וסמי פיצוציות, מתאדון, קנביס / מריחואנה / גראס, הרואין ואופיאטים וכיוצא באלו). באנ-איי הוחלפה המילה “אלכוהול” במילה “התמכרות”.  בדרך זו הוסרה ההתייחסות הפרטנית לסם מסוים והושם דגש על מושג ההתמכרות לסמים כמחלה.

החברות באנ-איי אינה מותנית בדרישות התאמה חברתית, דתית, כלכלית, גזעית, אתנית, לאומית, מגדרית או מעמדית. החברות אינה כרוכה בתשלום דמי חבר או תשלומי חובה כלשהם; רוב החברים תומכים בסכומים קטנים בכל פגישה בכדי לעזור לכסות את עלות הפגישות אך אין חובה לתרום. מכורים אנונימיים מספקת תהליך החלמה ומערכת תמיכה הקשורים זה בזו.

אחד המפתחות להצלחת אנ-איי הוא הערך המרפא של תמיכה מכורים במכורים אחרים. החברים חולקים את ההצלחות שלהם ואת האתגרים שבהתגברות על התמכרות פעילה וניהול חיים פוריים נטולי סמים באמצעות יישום העקרונות שבשנים-עשר הצעדים ושתים-עשרה המסורות של אנ-איי.  עקרונות אלה הם לב ליבה של תוכנית ההחלמה של מכורים אנונימיים.

העקרונות שעומדים בבסיסם של שנים עשר הצעדים הם:

  • הודאה בבעיה
  • חיפוש ובקשת עזרה
  • עריכת בחינה עצמית יסודית
  • השתנות הדרגתית
  • עריכת מעשי כפרה על פגיעות שנעשו
  • יישום יומיומי של עקרונות והרגלים מייטיבים
  • עזרה למכורים אחרים הרוצים להחלים

במרכז התוכנית של מכורים אנונימיים עומד הדגש על תרגול עקרונות רוחניים. מכורים אנונימיים לכשעצמה אינה קבוצה דתית והיא מעודדת כל חבר למצוא ולטפח הבנה אישית משלו – דתית או שאינה דתית – ל “התעוררות הרוחנית” האישית שלו.

מכורים אנונימיים אינה קשורה לארגונים אחרים, כולל תוכניות אחרות של שנים-עשר צעדים, מרכזי טיפול, גמילה או מרכזי ענישה.

כארגון, אנ-איי אינה מעסיקה יועצים מקצועיים, עובדים סוציאלים,קרימינולוגים או מטפלים, ואינה מספקת מתקני מגורים, מרכזי גמילה או מרפאות. בנוסף, הארגון אינו מספק שרות מקצועי, כלכלי, פסיכיאטרי או רפואי.

לאנ-איי יש משימה אחת בלבד: לספק סביבה בה יוכלו מכורים לסמים לעזור אחד לשני להפסיק להשתמש בסמים ולמצוא דרך חיים חדשה. במכורים אנונימיים, מעודדים את החברים להתנזר מכל הסמים כולל אלכוהול. הניסיון של חברי אנ-איי מלמד שהתנזרות מוחלטת ומתמשכת מספקת את הבסיס הטוב ביותר להחלמה וצמיחה אישית.

לאנ-איי ככלל אין דעה על עניינים חיצוניים, כולל תרופות מרשם, סמי פיצוציות, האם “סמים  קלים” או “סמים קשים” שימוש בתרופות פסיכיאטריות ותרופות אחרות שנרשמו על ידי רופא ונלקחו תחת השגחה רפואית אינן עומדות בדרכו של חבר אנ-איי לעבר ההחלמה.

עמדות בנוגע לנושאים קשורים או למוסדות

תוך שמירה על התמקדותה במטרתה העיקרית, מכורים אנונימיים ביססה מסורת של אי תמיכה ואי נקיטת עמדה בכל עניין מחוץ לתחומי הפעילות הייחודית שלה.

מכורים אנונימיים אינה מביעה עמדה – בעד או נגד – בנושאים אזרחיים, חברתיים, רפואיים, חוקיים או דתיים.  בנוסף, אינה נוקטת עמדה בנושאים הקשורים בהתמכרות כמו פשיעה, אכיפת חוק, לגליזציה של סמים או ענישה, זנות, איידס, צהבת זיהומית מסוג C, או תוכניות הקשורות בחלוקת מזרקים.

מכורים אנונימיים מבוססת בצורה מוחלטת על עקרון הקיום-העצמי, ואינה מקבלת תרומות כספיות מאנשים שאינם חברים. בהתבסס על אותו עקרון, הקבוצות וועדות השירות מנוהלות על ידי חברי אנ-איי למען חברי אנ-איי.

מכורים אנונימיים אינה תומכת ואינה מתנגדת לפילוסופיה או לדרכו של כל ארגון אחר. יכולתה העיקרית היא יצירת סביבה בה יכולים מכורים לסמים לשתף זה את זה בחוויותיהם ובניסיונם בהחלמה. אין זה אומר שמכורים אנונימיים מאמינה כי אין ארגונים “טובים” או “שווים” אחרים. כדי שמחלוקות לא יסיחו את דעתה, אנ-איי ממקדת את כל מרצה בתחום מטרתה העיקרית, ומשאירה ארגונים אחרים לעסוק בהגשמת מטרותיהם. 

נתונים דמוגרפים של החברים

בכדי להציע מבט כללי ובלתי רשמי בנוגע לאופייה של אנ-איי וליעילותה של התוכנית, אנו מביאים מספר נתונים שנמצאו מדויקים באופן סביר.

החתך הסוציו-אקונומי המיוצג על ידי חברי אנ-איי משתנה ממדינה למדינה. חברים ממעמד חברתי או כלכלי מסוים מתחילים את רוב התארגנויות אנ-איי הארציות, אך ככל שפעילותם הקהילתית גדלה והופכת יעילה יותר, החברות מתרחבת, ומייצגת חתך רחב יותר של השכבות הסוציו-אקונומיות באותו האיזור.

כל הקבוצות האתניות והדתיות מיוצגות בין חברי אנ -איי. כשהתארגנות אנ-איי ארצית מגיעה לרמת בגרות מסוימת, חבריה בדרך כלל משקפים את המגוון או ההומוגניות שבתרבות המקומית.

החברות במכורים אנונימיים היא על בסיס התנדבותי; אין כל רישום של נוכחות לא למטרות אנ-איי ולא למטרות אחרות. מסיבה זו, קשה לעיתים לספק לגופים המעוניינים בנתונים מידע מקיף בנוגע לחברים באנ-איי. בכל זאת, קיימים כמה מדדים איתם ניתן להשתמש בהתבסס על נתונים שהתקבלו מחברי אנ-איי בישראל; המידע הדמוגרפי המובא בו אינו מקצועי, הוא תוצר של שאלון שמולא על ידי כ-600 חברים בכנס השנתי של מכורים אנונימיים ובאתר אנ-איי ישראל.

שאלות נפוצות

הכי פשוט זה לתת למטופל את המספר שלנו 033-747474, את כתובת האתר או לשלוח אותו ישירות לפגישה דרך עמוד רשימת הפגישות. אם המטופל רוצה שמישהו (או מישהי) ילווה אותו לפגישה הראשונה, ישנה אפשרות כזו – תאמרו למטופל שיבקש מהמתנדב בקו המידע.

לא. אנ-איי לא ‘מתחרה’ בטיפול, אלא היא תוכנית רוחנית להחלמה ממה שאנו מכנים ‘מחלת ההתמכרות’. ככזאת אין לה שום עמדה לגבי טיפולים שונים. רבים מבין חברי אנ-איי מטופלים במסגרות שונות ובשיטות טיפול מגוונות בנוסף להשתתפותם במכורים אנונימיים.

במסגרת ההתנדבות שחברי אנ-איי עושים, אנו מקיימים לעיתים מפגשי היכרות עם קבוצות של אנשי מקצוע שונים (עובדים סוציאליים, רופאים, פסיכיאטרים ועוד) בה אנו מציגים את תוכנית אנ-איי, משתפים בסיפור אישי של מכור מחלים או שניים, ועונים על שאלות. בנוסף, אנו גם מקיימים פגישות החלמה למטופלים/שוהים במסגרות שונות שלא יכולים לצאת כדי להגיע לפגישות אנ- איי, דוגמת מטופלים במרכזי גמילה ואסירים/עצירים בבתי סוהר ומעצר. כדי להזמין אותנו אליכם אנא פנו לעמוד צור קשר ובחרו בנושא המתאים.

אנחנו מאמינים שרק האדם עצמו יכול לדעת אם הוא מתאים. מנסיוננו הרב, למדנו שאי אפשר לקטלג ולדעת מראש למי זה מתאים- מעידים על כך המגוון העצום של סוגי האנשים החברים בתוכנית שלנו. אנו מציעים שתתנו לו את ההזדמנות לבחון זאת עבור עצמו.

כן, הדלת פתוחה בפני כל אדם שחושב שיש לו בעיית סמים. כל מה שנדרש הוא הרצון להפסיק להשתמש. חשוב לציין שאין להכניס לפגישה סמים או כלי עזר לשימוש בסמים.

ההשתתפות בפגישות אנ-איי אינה עולה דבר.

לכל קבוצה יש ‘אופי’ משלה וחופש ליצור מבנה משלה לפגישה. יחד עם זאת בחלק גדול מהפגישות יתקיימו קריאה של קטעים קצרים המסבירים בקצרה מי אנחנו, ‘הצהרת ימי ניקיון’ בה חברים יצהירו על תקופות הינזרות משימוש בסמים ויקבלו מחיאות כפיים ומחזיקי מפתחות על תקופות הינזרות שונות, רוב הפגישה מוקדש ל’שיתוף’ של החברים השונים מנסיונם בדרך החיים הנקיה החדשה, ולאחר מכן בעשר דקות האחרונות של הפגישה חברים ישתפו בקשיים ובאתגרים השונים שלהם. רוב הפגישות בעברית בישראל אורכות שעה וחצי. בארץ מתקימיות גם פגישות באנגלית, רוסית ופגישות לנשים ולהט”בים.

אנ-איי היא קבוצת תמיכה שמבוססת על עזרת מכור למכור. אין אצלנו אנשי מקצוע כמו פסיכולוגים, עובדים סוציאליים, רופאים וכד’.

רוב הפגישות הן פגישות אנ-איי המיועדות למכורים בלבד או לאלה החושבים שאולי יש להם בעיית סמים. פגישות מסוג זה מעניקות אווירה בה מכורים יכולים להרגיש בטוחים ששאר המשתתפים יוכלו להזדהות עימם. פגישה פתוחה לציבור כשמה כן היא – פתוחה לכל מי שרוצה להשתתף. המטרה העיקרית של פגישות אלו היא לאפשר לאנשי מקצוע, בני משפחה ואנשים מהציבור הרחב להכיר את ‘מכורים אנונימיים’.

חד משמעית לא! באנ-איי יש אנשים שהשתמשו בכל סוגי הסמים. לא משנה באילו כמויות ובאיזה סוגים, הדגש הוא מה אנו עושים בנוגע להחלמה שלנו בלבד.

באנ-איי חברים גברים ונשים מכל הגילאים ומכל סוגי האוכלוסיה ללא שום הבחנות. יש אצלנו נערים צעירים, נשים מבוגרות, יהודים, ערבים, נשים חרדיות, אנשים שהזריקו, אנשים שהשתמשו ב״סמים קלים״, אנשים שהשתמשו בתרופות מרשם ועוד. מגוון האוכלוסיות אצלנו הוא מדהים. אנו ממוקדים במסר ההחלמה ולא בזהות המשתתפים.

אנ-איי היא תוכנית של הינזרות מכל סוגי הסמים, ללא קשר למעמדם החוקי. תפיסתנו היא שגם סמי פיצוציות ואלכוהול הם סמים.

בהחלט. אנו מזמינים גם את מי שלא בטוח שיש לו בעיה לבוא, לשמוע ולהחליט עבור עצמו אם הוא מכור.

אנ-איי איננה מרכז לגמילה מסמים, אלא קבוצת תמיכה למכורים. מניסיוננו למדנו שאלו הממשיכים לבוא באופן קבוע לפגישות שלנו נשארים נקיים.

למידע נוסף

משרד השרות של מכורים אנונימיים

מחוז ישראל

רחוב המקצוע 9

תל אביב 67772

קו המידע: 033-747474

טלפון: 03-6886465

פקס: 03-6886464

דואר אלקטרוני: info@naisrael.org.il

    דברו איתנו!




    “באנ-איי החברים משתפים בהצלחות שלהם ובאתגרים שבהתגברות על התמכרות פעילה.”

      דברו איתנו!